یکی از مهمترین نکاتی که قبل از راه اندازی شبکهی کامپیوتری باید به آن توجه کنید ایجاد زیرساخت پایدار است. در شبکههای باسیم، برای ایجاد ارتباط میان سرورها و تجهیزات شبکه از کابل شبکه استفاده میشود. جنس کابلها معمولا از مس یا شیشه است. با توجه به نحوهی چینش شبکه و نیاز شما، نوع کابل متغیر است.
با ما همراه شوید تا با انواع کابل شبکه آشنایی بیشتری پیدا کنید.
انواع کابل شبکه (تقسیم بندی از نظر جنس)
- کابل شبکه مسی: یکی از انواع کابل شبکه کابل شبکه مسی است. سیم مسی سیگنال را با جریان الکتریکی و ولتاژ منتقل میکند.
- کابل کواکسیال(Coaxial): اگرچه کابل کواکسیال یا هم محور در برابر نویز مقاومت بالایی دارد ولی بالا بودن هزینه نصب و نگهداری، افت سیگنال در فواصل طولانی و بسیاری از دلایل دیگر موجب کاهش استفاده از این محصول شده است.
- کابل زوج به هم تابیده (Twisted pair): از پرکاربردترین کابلهاییه که تقریبا همه جا ازش استفاده میشود.هر کابل 4 زوج سیم تابیده شده دارد که هر یک (یا زوج) رنگ خاصی دارند. هر کدام از رشتههای داخلی کابل هم از یک رسانا مثل مس تشکیل شده که دور خودش روکش رنگی داره که به اصطلاح به هر کدام از این رشتهها «کابل مفتولی» گفته میشود.
- کابل شبکه فیبر نوری: کابل فیبر نوری نوع دیگر از کابل است که سرعت بالایی دارد و در شبکههای پرسرعت استفاده میشود. جنس این نوع کابل از مادهای شفاف مانند شیشه یا پلاستیک است. به همین دلیل نور به را حتی از یک سر وارد و از طرف دیگر خارج میشود. فیبر نوری پهنای باند بالایی دارد.
انواع کابل فیبر نوری
- تک حالته (Single Mode): قطر فیبر نوری تک حالته نسبت به چندحالته کمتر است.
- چند حالته (MultiMode): هستهی قطر فیبر نوری بیشتر است. افزایش قطر فضای بیشتری برای حرکت پالسهای نوری فراهم میکند و دادههای بیشتری را منتقل میکند.
تقسیم بندی دیگر انواع کابل شبکه
دسته بندی دیگر کابل شبکه از نظر CAT یا Category است. هرچقدر کنار Cat شمارهی بالاتری ببینید، تکنولوژی آن کابل جدیدتر است. جدیدترین نوع کابلها سرعت بیشتری دارند، نرخ انتقال بالاتر است و میزان نویز کمتر میشود.
- Cat1: برای تلفن و توسط شرکتهای مخابراتی ارائه کننده خدمات یکپارچه دیجیتال و سرویسهای تلفن عمومی استفاده میشود.
- Cat2 و Cat3: Cat2 بیشتر برای شبکههای حلقهای استفاده میشود. لازم به ذکر است که با بهبود تکنولوژی و افزایش سرعت انتقال دیتا، دیگر از Cat2 استفاده نمیشود.
کابل Cat3 در شبکههای Token ring و 10 BASE-T استفاده میشود. سرعت انتقال داده در Cat3 (10 مگابایت بر ثانیه) نسبت به Cat2 (4 مگابایت بر ثانیه) بیشتر است.
- Cat4 و Cat5: از چهار جفت سیم مسی به هم تابیده تشکیل شده است. سرعت انتقال اطلاعات در کابل Cat4 16 مگابایت بر ثانیه است و در Cat5، 100 مگابایت بر ثانیه. کابل Cat4 در شبکههای حلقهای و کابل Cat5 در اترنت (10 مگابیت در ثانیه)، اترنت سریع (100 مگابیت در ثانیه) و شبکههای Token Ring (16 مگابیت در ثانیه) استفاده میشود.
- Cat5e: سرعت انتقال دیتا 1 گیگابایت بر ثانیه است. کابلCat5e در شبکههای اترنت و فست اترنت Fast Ethernet و در گیگابیت اترنت Gigabit Ethernet استفاده میشود.
- Cat6: برای شبکههای گیگابایتی طراحی شده است. Cat6 قادر به پشتیبانی از سرعت 1 گیگابیت برای طول 100 متر و سرعت 10 گیگابیت در ثانیه و برای طول 55 متر است. اگر قصد استفاده از این نوع کابل را دارید باید مطمئن شوید دیگر تجهیزات شبکه از کابل Cat6 پشتیبانی میکنند.
- Cat7: این کابل از سرعت 10 گیگابیت در ثانیه در طول 100 متر پشتیبانی میکند. به علت جدیدتر بودن این کابل کمتر از آن استفاده شده است. از آنجایی که قابلیت پشتیبانی از سرعت 10 گیگابایتی را دارد، معمولا در زیرساهت شبکه بین سرورها، سوئیچ شبکه و دستگاههای ذخیره سازی استفاده میشود.
هم چنین به دلیل برخورداری از سرعت بالای 10 گیگابیتی معمولا در زیرساخت شبکه بین سرورها، سوئیچ شبکه و دستگاههای ذخیره سازی به کار میره.
- Cat8: آخرین نسل کابل شبکه است. سرعت انتقال داده در این کابل 100 گیگابایت است و این سرعت را میتواند تا 35 متر پشتیبانی کند. روکش ضخیم این کابل آن را همانند کابلهای ضد آتش کرده است. این کابل Cat8 در ساختار پیش فرض sftp تولید میشود.
از میان کابلهای نام برده شده Cat5، Cat5e، Cat6، Cat6a و Cat7 از شناخته شدهترین انواع کابل شبکه هستند.
- کابل زوج به هم تنیده (Twisted pair)
- UTP یا Unshielded Twisted Pair
- STP یا Shielded Twisted Pair
- کابل چند جفتی
- کابل شبکه فیبر نوری
3 مزیت استفاده از انواع کابل شبکه
- افزایش امنیت: به علت ضخامت کابلها و استاندارد بودن کابل، امنیت محیط شبکه افزایش پیدا میکند.
- هزینهی مناسب: مقاومت و جنس کابلها در برابر هزینهای که پرداخت میکنید بسیار مقرون به صرفه است. با تهیهی کابل شبکه سالها و در صورتی که در نگهداری کابل و حفاظت از آن تلاش کنید، میتوانید بدون نیاز به تعویض از کابلها استفاده کنید.
- بهبود عملکرد: هنگامی که از کابل شبکه استفاده میکنید نتیجهی آن را خواهید دید. استفاده از کابل شبکهی مناسب بر سرعت و کیفیت شبکه میافزاید و از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری میکند. نبود قطعی در شبکه راندمان کار را بالا میبرد و موجب افزایشعملکرد و رضایت کاربران میشود.
پیش از خرید کابل به نکات زیر دقت کنید:
- سرعت: منظور از سرعت میزان اطلاعاتی است که کابل میتواند در یک ثانیه منتقل کند. با توجه به نیازی که دارید باید بتوانید کابلی را انتخاب کنید که اطلاعات را با سرعت بالایی منتقل کند.
- شیلد (حفاظت): کابلها به گونهای طراحی شدهاند تا از تداخل الکترومغناطیسی محافظت شوند.
- طول کابل: پیش از خرید کابل باید اندازهگیری دقیقی از مساحتی که کابل روی آن قرار میگیرد انجام دهید. همچنین باید مطمئن شوید کابل را از مقداری که اندازه زدید بلندتر محاسبه کنید تا خمیدگی و گوشهها را نیز پوشش دهد.
- محل نصب: چه بخواهید کابل را روی زمین بگذارید و یا در میان دیوار قرار دهید، باید بدانید محل دقیق نصب کجاست تا بر اساس آن سیستم مدیریت کابل را انتخاب و طول کابل و محاسبه کنید.
کلام آخر
انواع کابل شبکه بسیار گوناگون است و با توجه به تجهیزات از آنها در بخشهای مختلف شبکه استفاده میشوند. در کیبل منیجر علاوه بر کابل شبکه، میتوانید دیگر تجهیزات شبکه را پیدا کنید. کیبل منیجر با سالها تجربه آمادهی خدمت رسانی به شما عزیزان است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.